Posts

Madu Beri Tenaga Tambahan

Image
BERTENAGA SETIAP HARI DENGAN SESUDU MADU
Eh betul ker madu ni memberi tenaga?Bukan manis ke?Kalau ada kencing manis macam mana, boleh makan ker? Ha ni lah persoalan yang akan timbul untuk sesiapa yang baru nak mencuba madu sebagai amalan harian.
Meh akak nak cerita sikit. Sejak akhir-akhir ni, akak selalu mengadu letih dan tak cukup tidur kat suami akak. Sebabnya baby yang kecil dah mula susu botol. Jangan Tanya kenapa tak BF ya. Akak berhenti BF pun atas arahan doktor. So berbalik kepada cerita tadi,baby akak ni dia akan kerap bangun waktu malam untuk menyusu dari pukul 11 malam sampai lah 5 pagi. Kekerapan jaga untuk menyusu adalah setiap 2 jam.
Bayangkanlah baru rasa nak lena, tetiba Baby jaga nak susu. Menyusu plak kita tak boleh terlena. Nanti bahaya pada baby. Pahamkan😊Waktu pagi hingga ke petang plak, akak urus 3 beradik. Hantar ambik sekolah, hantar ambik ngaji, ajar Dan pantau buat kerja sekolah sambil urus si kecil akak ni. Tu belum lagi bisnes online akak, packing, post dan …

Migrain

Image
MIGRAIN..
Migrain adalah satu penyebab sakit kepala. Ia juga di kenali sebagai "vasular Headache"
Migrain adalah sakit kepala yang menyerang secara berulang, biasanya berlaku di sebelah bahagian kepala sahaja. Adakalanya ia bermula di sebelah kepala dan kemudian meleret ke kedua-dua belah bahagian kepala.
Migrain juga boleh menyebabkan gejala berikut, pening,loya, muntah,cirit-birit dan sensitif terhadap bunyi dan cahaya.
Perkara yang mencetuskan serangan migrain adalah:
*Stress atau tekanan*Tidak cukup tidur*Perubahan hormon*Sesetengah jenis makanan seperti coklat,keju,kopi dan teh
Rawatan.Migrain boleh di kawal dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat dan menggelakkan perkara yang anda kenal pasti sebagai pencetus migrain anda.
Kredit: MyHealth.gov.my

Gejala Sembelit

Image
SEMBELIT
*Tidak buang air besar beberapa hari, atau membuang najis keras dan kering.*Perut kembung, kejang atau sakit.*Kurang selera makan.*Gigi mengetap, kaki tersilang,punggung dikepit bersama muka menjadi kemerahan apabila kanak-kanak cuba menahan pembuangan najis untuk elakkan ketidakselesaan.
Sembelit ialah apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukan satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak sihat.
Kredit: MyHealth.gov.my
"Alhamdulillah setelah 3 kali saya sapu minyak herba Asmak kat perut anak saya, dia membuang juga akhirnya. 3 hari dia meragam sebab tak membuang tak selesa, perut kembung".
Minyak herba Asmak melegakan masalah sembelit, kembong anak anda. Cubalah hari ini ada gift setiap pembelian minyak 30ml dan 50ml. Selagi stok masih ada.

Gabungan Jus Asmak Gold dan Minyak Herba Asmak

Image
Dulu terpaksa ulang alik klinik sedut gas!!
kini tiada lagi.
Sejak dari kali pertama cuba sapu kan minyak herba Asmak dan Sluuupppp Jus Asmak Gold nampak perubahan yang ketara pada diri yaya. 
antibodi alhamdulillah makin baik,batuk selesema pon jarang sekali dah. bila tengok dia penat macam letih semacam cepat-cepat sapukan minyak herba Asmak dan Sluuuppp Jus Asmak Gold.
syukur Nikmat kini yaya boleh bergembira ke sekolah menuntut ilmu kedatangan yaya ke sekolah pon syantik bertanda✅tiada ponteng lagi kerana demam batuk dan selesama.

kawan-kawan kalau batuk,kahak atau selesama cuba la rasa Jus Asmak Gold ni rasa lemon dia begini👍🏻👍🏻 sedap tau yaya suka kawan-kawan mesti suka.

Nota Parenting

🥵 Anak Taknak Berkongsi? 🥵
Cuba guna 2 teknik mudah ini :
 1. Teknik Non Verbal
- Kita kongsi benda milik kita di depan anak kita dan kita tunjuk mimik muka bahagia pada anak kita bila kita dapat berkongsi barang kita 
2. Teknik Verbal
- Puji anak kita bila anak kita bersedia untuk berkongsi sesuatu. Pujilah walaupun kita rasa benda tu remeh bagi kita kerana ia boleh membangkitkan motivasi dalaman ( intrinsic motivation ) anak kita 😊
#sebarkan#notaparentingTaufiqRazif

Cara Mengatasi Kembung perut,sembelit dan Colic pada Bayi

Image
Masalah kembung perut, sembelit dan Colic memang tidak asing lagi apabila baby mula bertambah bulan pada peringkat  tumbesaran.  Ibu-ibu lah yang paling risau sekali jika berlaku sesuatu pada si kecil. Beberapa info di bawah dapat membantu cara penyelesaiannya. Semoga bermanfaat. 


Bersin pagi dah tiada.

Image
Malam tadi borak-borak lah dengan costumer yang konsisten makan asmak herbs.
Punya lah bahagia dak lala ni bercerita, banyak perubahan yang dia rasai seawal satu botol bersama asmak herbs ni.
Lagi-lagi bab bersin setiap pagi,  memang huru haralah kalau dah mula bersin. 
 Nak study pun tak selesa.
Sejak makan Asmak herbs nie bukan main selamber je makan makanan seafood kegemaran lala.
Almaklomlah kat Pahang kaya dengan makanan seafood rugi besar lah kalau tak makan kan. 
Bersin pagi pagi pun dah tiada, sempat jugak lah si lala nie grab 1 botol asmak herbs lagi untuk buat spare.
Ada tak masalah macam lala boleh la cuba Asmak herbs nie.